Miért hasznos a bérleti szerződés közokiratba foglalása?

A lakások, vagy üzlethelyiségek és egyéb kereskedelmi célú ingatlanok bérbeadása során sajnos sok esetben fordul elő, hogy a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, közüzemi költségeket halmoz fel és rongálja az ingatlant, vagy a szerződés megszűnését követően nem hajlandó kiköltözni a bérleményből.

A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés jelentősége az, hogy a közokirat közvetlenül végrehajtható, ami azt jelenti, hogy a benne foglalt kötelezettségek nem teljesítése esetén a feleknek nem kell bírósághoz fordulni és hosszú éveken keresztül pereskedni.

A közjegyző végrehajtási záradékkal látja el a közokiratot, vagyis a végrehajtó közvetlenül, peres eljárás nélkül behajtja az elmaradt bérleti díjat, hatósági közreműködéssel kényszeríti ki a kiköltözést.

A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés esetén a bérlő kiköltöztetése mellett a díjfizetésre vonatkozó kötelezettségvállalások is végrehajthatóak, azaz ha a bérlő a szerződés megszűnésekor tartozna bérleti díjjal, elmaradt rezsi- vagy közüzemi költségekkel, úgy ezek a tartozások is gyorsan és hatékonyan behajthatók.

Amennyiben a bérbeadó megindítja a végrehajtást, úgy a közokirat alapján a végrehajtó ezeket a tartozásokat is végrehajtja, továbbá ki is költözteti a jogosulatlan, jogcím nélküli lakáshasználót az ingatlanból - akár rendőrségi segítséggel.

A bérleti szerződést a közjegyző készíti el a felek nyilatkozatai és az előzetesen egyeztetett adatok alapján. A szerződés aláírásakor jelen kell lennie és alá kell írnia a közokiratot a Bérbeadónak és a Bérlőnek is.

Lehetőség van a közjegyző előtt a már megkötött bérleti szerződés alapján a bérlő által tett úgynevezett tartozáselismerő és kiköltözési nyilatkozat közokiratba foglalására is. Ennek alapján a fent leírtak szerint ugyancsak közvetlenül bírósági pereskedés NÉLKÜL lehet kitenni a nem fizető bérlőt.

A közjegyzői által felszámítható költséget jogszabály határozza meg, amely a bérleti díjon alapul.

Ez a költség elhanyagolható a későbbi esetleges peres költségekhez képest és megkíméli Önt a további bérlői tartozások növekedésétől.

Bérleti szerződések esetén mindig kérje a közjegyzői okirat elkészítését!

Irodánkkal együttműködő ügyvéd partnerünk készséggel segítséget nyújt a szerződések elkészítésében és a közjegyző előtti eljárásban.